VR app meet gevaarherkenning bij fietsers (28 foto's)

4 september 2018


De vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen van de UGent ontwikkelde een virtual reality test waarbij de kennis en herkenning van mogelijk gevaarlijke situaties bij jonge fietsers wordt gemeten. De proefpersoon stuurt en fietst rond in de virtuele omgeving en kan anticiperen op gevaarlijke situaties die hij gepresenteerd krijgt. Daarnaast worden ook de …

... Meer lezen...


De vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen van de UGent ontwikkelde een virtual reality test waarbij de kennis en herkenning van mogelijk gevaarlijke situaties bij jonge fietsers wordt gemeten. De proefpersoon stuurt en fietst rond in de virtuele omgeving en kan anticiperen op gevaarlijke situaties die hij gepresenteerd krijgt. Daarnaast worden ook de oogbewegingen geregistreerd, zodat de onderzoekers een correcte analyse kunnen maken en de juiste expertise kunnen bepalen. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts en rector Rik Van de Walle deden alvast al de test.


De applicatie opent ook perspectieven voor bijscholing en training van eventueel nieuwe doelgroepen, zoals bijvoorbeeld volwassenen die leren fietsen of senioren, maar ze biedt ook mogelijkheden met betrekking tot de rijopleiding.


Vlaanderen investeert € 175.000 in dit project. De test zal in het najaar uitgevoerd worden bij een 200-tal kinderen die ook het grote fietsexamen zullen afleggen. Op die manier kunnen de onderzoekers een beeld schetsen van de fietsvaardigheden van kinderen.

Minder lezen...